Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 KépKép

   

Aki fával fűt tárolt napenergiát hasznosít

 

Kép A fa megújuló nyersanyag, amely a mi szélességi fokunkon szinte korlátlanul rendelkezésre áll. A fa égetése során az az erő szabadul fel, amit a fa előtte évtizedekig tárolt: a napfényből, a talajból, a levegő széndioxidjából (CO2) nyert energia. Érdekes a tény, hogy a fa elégetése során nem kerül több CO2 a légkörbe, mint amennyi a fa természetes rothadási folyamata során az erdőben úgyis keletkezne. Így a fa, a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben nem járul hozzá az üvegházhatáshoz. Ezen tulajdonságára alapozva a fát CO2-semlegesnek nevezik. A fa majdnem káros anyag mentesen ég el, kevés hamuképződéssel, és megfelel a szövetségi kibocsátásvédelmi rendelet (BImSchV) követelményeinek.

 

Erdősültségünk múltja és jelene

Honfoglaló őseink az ország jelenlegi területén a becslések szerint mintegy 40-45%-os erdősülséget találhattak. Természetesen az 1100 évvel ezelőtti állapot sem tekinthető érintetlen ősállapotnak, hiszen a honfoglalás előtti korokban itt élő népek is jelentős mértékben befolyásolták az erdők kiterjedését. Az emberi behatást megelőző időkben országunk területének mintegy 85%-a lehetett erdő, ennek jelentős része azonban alacsony záródású erdős sztyepp volt.

Kép

Kép

A honfoglalás 1000. évfordulóján, a mai Magyarország területén már csak 13%-os volt az erdősültség, azaz otthonra lelt őseink meglehetősen hatékonyan csökkentették a magyar erdők kiterjedését. Megjegyzendő, hogy a korabeli Magyarország erdősültsége ez idő tájt 27% körüli volt.
 

Kép

Magyarország a maga 20 %-os erdősültségével kétségtelenül a kevéssé erdősült országok csoportjába tartozik, a 25 tagország között ez az érték a hetedik legalacsonyabb. Érdekesség, hogy Lengyelország, amely önmagában a csatlakozó országok teljes erdőterületének 38%-ával rendelkezik, erdősültség tekintetében (29.1%) nem éri el az országok átlagát. Fontos megemlíteni, hogy az erdőtakaró mindkét országcsoportban évtizedek óta növekszik, elsősorban a szakszerű gazdálkodásnak és a kiterjedt erdőtelepítési programoknak köszönhetően (2. ábra). A hazai erdőtelepítési lehetőségek szempontjából fontos tudni azt, hogy elsősorban a Földközi tenger melléki országok, Franciaország, Írország és az Egyesült Királyság nagy erdőtelepítők, de a csatlakozó országok között Észtország, Lengyelország, Lettország és Litvánia is legalább a hazai volument elérő vagy azt meghaladó erdőtelepítést végzett az elmúlt időben.

 

Kép

 Fűtési módok összehasonlítása

 Szén:

Kép A szén foszilis fűtőanyag, ma is nagyon fontos és elterjedt. Régi beidegződések, rossz kazánok miatt sokan még ma is a füstöléssel, kormos kéményekkel azonosítják. A korszerű Eko carbon kazánokba tisztán, nagyon kevés füst keletkezése mellett, nagy hatékonysággal égethetők el. A szén a legtöményebb, energiadús szilárd fűtőanyag. Tárolásra nem érzékeny. Bio anyagokkal keverhető, ekkor használata ökológiailag sokkal kedvezőbb. Nagyobb távolságra is érdemes szállítani.

Fabrikett:

Kép Magas nyomáson un. brikettálási eljárással bármilyen fa hulladék, forgács összetömöríthető, így magas fűtőértékű szilárd tüzelőanyag állítható elő. Ezzel egy takarékos, környezetbarát fűtőanyagot kaphatunk, amely nemcsak a felesleges szerves fahulladékot dolgozza fel, de korszerű fűtőkazánokban eltüzelve még gazdaságosabb is, mint a gáz vagy a hétköznapi fatüzelés.

Tüzelésre használt pellet:

Kép A mezőgazdasági és erdészeti anyagok tömörítése a pelletálás. Pelletnek nevezzük  a körcellás, görgős préseken készített 3 - 25 mm-es tömörítvény. A tüzelésre szánt nagyobb tömörségű 10-25 mm-es pellet a tüzipellet megnevezést kapta. A fűrészpornak, fenyőfakéregnek, viasznak adalék anyagként való hozzáadása a szalmához javítja a szilárdságot. A tömörségen kívül az alacsony nedvességtartalom az, mely igen kedvező tüzeléstechnikai tulajdonságokat ad a brikettált-pelletált készítményeknek. 

A tűzifa:

A tűzifa  megújuló bio fűtőanyag. A tűzifa égetése nem automatizálható olyan mértékben, mint a szemcsés, granulált anyagoknál ( szén, pellet, biomassza).
 A tüzifát száraz helyen kell tárolni. A tűzifának annál jobb a fűtőértéke minél szárazabb.

Kép

  

A frissen vágott fa nedvesség taralma kb. 50%. A legalább egy évig száraz szellős helyen tárolt fa 15-20% vizet tartalmaz, ezt légszáraznak nevezzük. (az abszolut szárazanyagra vetített víztartalom 15-20%). A nehezen mérhető nedvességtartalom miatt a fát célszerű térfogatban (m3) és nem súlyban vásárolni. A fa vásárlásakor mindenképpen fontos a fajta, nedvességtartalom, feldolgozottság és szállítási körülmények összevetése.

   oszlopdiagram01b.jpg

   A diagram azt mutatja be, hogy 3500 köbméter földgáz elégetésekor kapott hőmennyiséget egyéb tüzelőanyagok felhasználásával, milyen költséggel tudunk előállítani (a számítás alapjául a 2007 tavaszi árakat vettük - pl. földgáz: 110 Ft/köbméter). Az oszlopok tanulmányozásakor kiderül, hogy a közhiedelemmel ellentétben a pelletek és a gabonák nem a legolcsóbb anyagok,. A fapellet kifejezetten drága fűtőanyag. A szén, a faapríték és az olajos pelletek felhasználásával csökkenthetjük minimálisra a költségeinket.

Fafajtáink csoportjai és fűtőértéke

A fákat feloszthatjuk mechanikai keménységük alapján kemény (bükk, tölgy, cser, akác, dió, szil) és puha fákra (fenyő, nyár, nyír, ecetfa, fűz).[1] Fűtésre a keményebb fák közül válasszunk, gyümölcsfával is lehet.

Kép

Kép Nagyon fontos, hogy száraz fát használjunk fűtésre, mivel a nedves fában található víznek az égés közben el kell párolognia, ami rendkívül energia-pazarló a melegítés szempontjából. Nyilván az első évben nem lehet kikerülni, mivel kevesen készülnek 2-3 évre előre, gondolván, hogy messze van még az energiaválság.

Kép A lényeg az előkészítésben, hogy aprítsuk fel a kivágott fát (kb. akkora darabokra, hogy már ne kelljen tovább vágni közvetlenül égetés előtt) és hagyjuk 2-3 évig száradni. A farakást védjük esőtől, egy pl. műanyagtetővel, esetleg nem földig érő ponyvával, alsó sor alatt és a rakás mögött legyen minimum egy tenyérnyi szabad hely, hogy tudjon szellőzni. Ha ház mellé rakjuk, a déli falhoz tegyük.

 

KépKépKép

  

Tarpaj: tüzelő

 

Úgy érzed
Elárultak?
A kín kitéphetetlen kullancs benned?
Meglehet.
Mégis.
Ez téged semmilyen ellenbűnre
nem jogosít fel.
Neked tisztességesnek kell maradnod
a világhoz.

Nem szeret,
kiért ölre mentél?
Valószínűleg te sem őt eléggé.
Közhely, de igaz:
Annyit kapsz vissza, amennyit adtál.

Harangod olykor félre ver már?
Ne táplálj ellene haragot.
Idő van.
Lassanként meg kell szoknod ezt a hangot
Is.

Ne hőbörögj, ne tüzeskedj,
Ne fújtass fölösen tovább!
Csak fölégeted magad után
múltad minden nyomát.

 

 

 

Kép

  ingyen webstatisztika