Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 

Kép

 A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt.

Később külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből – amelyek a mai égetett kerámiából készült kályhacsempék elődei voltak – építették a kályhákat. Hallatlan népszerűsége következtében hihetetlenül gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak és a kandallóknak.

Kép  A 14. század során az éghajlat változásnak, a hőmérséklet csökkenésének köszönhetően egyre jobban terjedt ez a fűtési mód. és a 15. század végére kialakult Közép-Európában egy egyfajta földrajzi övezet, ahol mindennapos volt a cserépkályhával történő fűtés. Ez az övezet: Svájc, Dél-Németország, Lengyelország, Csehország és Magyarország. 

Kép  Az elterjedés soránKép mint minden, fejlődött. Az újításoknak köszönhetően egyre inkább kezdte elnyerni a mai felhasználási formáját. Az újítások lényege, hogy az addig agyagból tapasztott kemence falába kerámia tárgyakat építettek be, hogy a megnövekedett felület még több hőt tudjon leadni, mint a mostani radiátorok bordái.

  A kályhás mesterség sokáig a fazekassághoz tartozott, amit az akkori formája is bizonyít. A falusi kályháknál sűrűn alkalmaztak edényformájú kályhaszemeket, gyakori volt még a szögletes, ún. tál alakú kályhaszem. A formázás során négyzet vagy háromszög formára alakították. Ennek köszönhetően építéskor kevesebb agyag felhasználásával egymás mellé tehették a szemeket. Így sokkal esztétikusabb, szebb és egységesebb felületet hoztak létre. Az 1960-as évekig majdnem kizárólag a fatüzelésű cserépkályhákat és esetleg szénfűtésű kályhákat alkalmaztak a lakások füttésére.

Kép
  

Kép Mára majdnem elfelejtettük, hogy ilyen is volt. A fatüzelés jellemző előnye, hogy tiszta. A tüzelés ugyan munkaigényes, a fát általában fel kell aprítani, amivel némi gond van a fűtési hónapok előtt. Pozitív jellemzője viszont, hogy falában a cserépkályha jelentős mennyiségű hőt tárol, pazarló túlfűtés általában nem jelentkezik, és további előnynek számít, hogy a kályhában lobogó fahasábok a meleg mellett megnyugtató hangulatot is sugároznak. Ennek a fűtési módnak a mai központi fűtéshez viszonyítva  személyes varázsuk van.

 

 

 

 ingyen webstatisztika